11 Ocak 2015 Pazar

Güven sorgulamak ve Orfe'nin hikayesi

 Orfe Yunanistan’a Trakya’dan ya da Asya’dan gelmiş olmalıdır. Kimi kaynaklara göre Orfe MÖ 8. yüzyılda bir Trakya kralı ile bir Apollon rahibesinin oğlu olarak dünyaya geldi. Orfe bir ozandı. Bunlar ansiklopedik bilgiler ilgilendiğim kısım bura değil. Efsanesinin verdiği güçle güveni yorumlayacağım size. Dimağım izin verdiği kadar.


Eurydice in Louvre da bulunan heykeli
 Efsaneye göre Orfe, Eurydice adlı hanım kızımıza delicesine aşık olur. Birlikte muntazam alelade bir ilişkileri vardır. Börtü böceğin içinde oynaşırlar. Orfe sazıyla sözüyle Eurydice i eğlendirir. Tabi böyle devam etmez olaylar, böyle devam ederse efsane olmaz zaten casual love olur saçma olur. Orfe ya da Eurydice in bir bok yemesi icap eder ki macera çıksın hikaye aklımızda kalsın bilirsiniz ki sıradanlıklar karanlığa gömülür. Eurydice bir halt yer buna sinirlenen antik yunan tanrıları cehenneme yollar Eurydice i. Orfe kahrından deli olur. Düşünür taşınır karar verir: Gidip 
Eurydice i cehennemden kaçıracaktır. Cehennem bekçilerden Cerbere yi arp çalarak uyutur. Ölülerin ve yeraltının tanrısı Hades i tatlı dili ve şarkılarıyla etkileyerek kandırır. Eurydice i artık götürebilecektir yeryüzüne fakat bir şartı vardır Hades in, çıkış yolu boyunca arkasına bakmayacaktır Orfe. Bunu kabul eder Orfe ama yolculuk boyunca içi içini kemirir ya Eurydice gelmezse kalırsa arkada diye. Sonunda merakına yenik düşer arkasına bakar ve PUFF Eurydice gitmiştir. Orfe çıkar dışarı ve deli sıfatını kazanmıştır dışarda. Diyar diyar gezip Eurydice hakkında şarkı söyler ismini haykırır. Bu aşkı kıskanan bazı haydutlar Orfe nin kafasını keserek nehre atarlar. Söylenenlere göre nehirde gövdesiz bir baş Eurydice diye haykırıp dururmuş. İşte bu baş meczup ve mazlum kişilik Orfe ye ait imiş.

 Burada Hades ne yapmaya çalışmış dedim kendime. Hadesi severim o kadar tanrı gücü varken kendisi kokuşmuş yeraltında ve hastalıklı ruhlar etrafında yaşamakta. Ezilmiş zamanında. Halktan bizden birisi egosu falan yok Zeus gibi yavşak değil. Yeter Hades in reklamını yaptığım. Bu efsaneden kendime şunu çıkardım: Orfe Eurydice gerçekten güveniyor muydu? Peşinden geleceğine ne kadar emindi? Yeteri kadar emin değildi ki Eurydice i kaybetti. Tüm güven ilişkilerinde bu geçerlidir. Güven hakkında şüphe etmek güven gibi bir armağanı berbat etmemize neden olabilir. Zaten güç bela kazandığımız güveni sorgulayarak mahvetmeyelim sorgulayacaksak hiç güvenmeyelim. Gerçek Güven sorgulanamayan Güvendir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eyv